Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ




Στις αρχές Φεβρουαρίου 2011, κατά τη διάρκεια των εργασιών στη γραμμή του ΗΣΑΠ στο Θησείο, και στο σημείο που οι γραμμές διασχίζουν την Αρχαία Αγορά παράλληλα στην οδό Αδριανού, απεκαλύφθη περαιτέρω ένα εύρημα υψίστης σημασίας: Ο Βωμός των 12 Θεών. Το μνημείο αρχικά ανασκάφηκε το 1891, και η ανασκαφή συνεχίστηκε το 1934, οπότε και έγινε η ορθή ταύτισή του.


Παρά τις επισημάνσεις των αρχαιολόγων για την ανεκτίμητη αξία του ευρήματοςη διοίκηση του ΗΣΑΠ, με τη σιωπηρή αποδοχή της πολιτείας και των αρμοδίων φορέων, αποφάσισε την εσπευσμένη κατάχωσή του! Τις επόμενες ημέρες με παρέμβαση του ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο), οι εργασίες πάγωσαν, δίχως όμως να εξασφαλίζεται η τύχη του Βωμού και των υπόλοιπων αρχαιολογικών ευρημάτων που βρίσκονται στην ίδια γραμμή του ΗΣΑΠ.


Ο Βωμός των 12 Θεών, ("Βωμός του Ελέους" κατά Thomson) κατασκευάστηκε την αρχαϊκή περίοδο (522/521 π.Χ) από τον εγγονό του Πεισιστράτου και γιο του Τυράννου Ιππία, Πεισίστρατο τον νεότερο. Ο Βωμός καταστράφηκε κατά τους Περσικούς πολέμους και αναστηλώθηκε το Γ΄ τέταρτο του 5ου αι. π.Χ. (Ιδρύμα Μείζονος Ελληνισμού)

Πρόκειται για έναν τετράπλευρο περίβολο, σχεδόν τετράγωνο στην κάτοψη που βρίσκεται στην συμβολή των κεντρικών οδών της αρχαίας Αθήνας. Η ιστορική, πολιτιστική και θρησκευτική αξία του είναι ανεκτίμητη καθώς αποτελούσε τον "πολυσύχναστο ομφαλό της πόλεως" όπως τον αποκαλεί ο Πίνδαρος, και με βάση το σημείο αυτό υπολογίζονταν όλες οι αποστάσεις της Αττικής! Μάλιστα τόσο μεγάλη ήταν η ιερότητά του που αποτελούσε απαράβατο άσυλο για εκείνους που προσέρχονταν ως ικέτες

Για την τύχη ενός τέτοιου ιερού φωτεινού φάρου της πολιτισμένης ανθρωπότητας, που φέρει πανανθρώπινα μηνύματα, δεν έχουν δικαίωμα να αποφασίζουν αυθαίρετα η οποιαδήποτε διοίκηση του ΗΣΑΠ ή άλλοι πρόσκαιροι παράγοντες δεσμευμένοι στις οικονομικές επιταγές του σήμερα.
Κατόπιν κινητοποιήσεων, με πρωτοβουλία της Κίνησης Πολιτών για την διάσωση του Βωμού, την Κυριακή 13 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία συγκέντρωση στην Αρχαία Αγορά των Αθηνών, με την συμμετοχή περίπου τριών χιλιάδων ατόμων.
Στις 17 και στις 18 Μαρτίου επιχειρήθηκε διαδοχικά εσπευσμένη κατάχωση του Μνημείου, η οποία και απετράπη με την άμεση κινητοποίηση εκατοντάδων πολιτών.Μετά από αυτές τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες, ο χώρος φυλάσσεται σε 24ωρη βάση από ενεργούς πολίτες και μέλη πολιτιστικών φορέων.Την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011 κατατέθηκε μήνυση προς τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών υποβαλλομένη δια του Α.Τ. Ακροπόλεως. Η μήνυση στρέφεται κατά του ΗΣΑΠ και παντός άλλου υπευθύνου, εργολάβου ή υπεργολάβου και εμπλεκομένου στα έργα της κατάχωσης του Βωμού.

Την μήνυση υπέβαλλαν, μέλη ελληνικών φορέων και πολίτες. Προσεκομίσθησαν μαρτυρίες τεκμηρίωσης της μήνυσης με αρκετά σχετικά άρθρα και οπτικοακουστικό υλικό, που δείχνουν τη δράση των παρανόμων συνεργείων κατά την προσπάθεια κατάχωσης του μνημείου.

Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι ενώ ήδη έχουν κατατεθεί πολλές εναλλακτικές προτάσεις, εύκολα εφαρμόσιμες, οικονομικές και μη χρονοβόρες, για το πώς θα κατασκευαστεί η γραμμή του τρένου, ώστε να σωθεί το πολύτιμο ιστορικό εύρημα και ταυτόχρονα να μην εμποδίζεται η μετακίνηση των πολιτών, δεν υιοθετήθηκαν από την πολιτεία!
Οι πιέσεις των πολιτών απέδωσαν καρπούς, και σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας του ΣΚΑΪΓενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε ρητά ότι δεν θα πειραχθεί κατ΄ ελάχιστο το σημαντικότατο αρχαιολογικό εύρημα.Ας ελπίσουμε ότι  η δήλωση δεν είναι προσχηματική για να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις. 

Επίσης να σημειώσουμε ότι ήδη από τον Φεβρουάριο, ο βουλευτής Άδωνις Γεωργιάδης κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Η ενεργή δράση των πολιτών ανάγκασε την κυβέρνηση να αναδιπλωθεί, και αποδεικνύεται ότι όταν οι πολίτες ενεργούν μαζικά και συντονισμένα οι προσπάθειες αποφέρουν καρπούς. Οφείλουμε άλλωστε όλοι, ως υπεύθυνοι πολίτες που ελέγχουμε τους κυβερνώντες, να μεταφέρουμε το ενδιαφέρον και την δράση μας σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής μας ζωής.

Η πολιτιστική μας κληρονομιά αποτελεί ιερά παρακαταθήκη και κοινό αγαθό, και είναι χρέος όλων μας να την προασπίζουμε. Στους κυβερνώντες ανατέθηκε να προστατεύουν και να προβάλουν τον πολιτισμό μας, και όχι να αποφασίζουν και να δρουν με αυθαιρεσία.Απαιτούμε οι ιθύνοντες όχι μόνο να σεβαστούν αλλά και να αναδείξουν ένα μνημείο υψίστης αξίας, όπως άλλωστε του αρμόζει.

12 σχόλια:

  1. Τραγικό δεν είναι η ίδια η πολιτεία να μην σέβεται την ιστορία της χώρας που υποτίθεται προστατεύει με τους νόμους της; Το βλέπουμε στην Κερατέα το βλέπουμε και εδώ ας μη μιλήσουμε και για τα μουσεία που είναι τα πρώτα που πληρώνουν την οικονομική μας κρίση. Ευτυχώς ο κόσμος ακόμη δεν εγκατέλειψε. Πόσα όμως μας διαφεύγουν;;;

    Καλό Σαββατοκύριακο Ζουζού μου
    Φιλιά σου πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και βέβαια πρέπει να διασωθεί,μπράβο στους ανθρώπους που υπερασπίζονται την πολιτιστική μας κληρονομιά!
    Χρόνια πολλά
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Κατόπιν κινητοποιήσεων, με πρωτοβουλία της Κίνησης Πολιτών για την διάσωση του Βωμού, την Κυριακή 13 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία συγκέντρωση στην Αρχαία Αγορά των Αθηνών, με την συμμετοχή περίπου τριών χιλιάδων ατόμων."
    Ακόμα δεν έχει πεθάνει η πραγματική Ελλάδα, που αγαπά,σέβεται και τιμά...
    Μόνο που η κίνηση αυτή δεν έγινε γνωστή στους περισσότερους των πολιτών της Αθήνας.
    Καλό τριήμερο Ζουζού!
    Χρόνια Πολλά στην Πατρίδα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. δυστυχώς επιβεβαιώνεται περίτρανα πόσο αυτοι που βρίσκονται σε θεσεις κλειδιά ειναι αν μη τι άλλο ανιστόριτοι αναλφαβητοι κλπ...σκέπτονται μόνο αυτο που τους έμαθε η μαμα τους...μαμ κακα και νανι.....ευτυχως δε που υπάρχουν και κάποιοι ..ΑΚΟΜΑ..με ευαισθησίες...αλλά για πόσο και γιατί....και επίσης καποιοι σαν εσένα που τα ανδεικνύουν και τα μαθαίνουμε γιατι τα περναν στα ψηλά...μπράβο σου νασαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Margo ♥
    Μέχρι πότε θα ενδιαφέρεται ο πολίτης για την πολιτιστική του κληρονομιά?

    Αν αύριο η νέα γενιά αδιαφορεί όπως οι πολιτικοί μας δεν θα μείνει ούτε έθνος ούτε τίποτα όλα στον βρόντο!

    Και του χρόνου να'μαστε καλά γλυκιά μου με περισσότερο ενθουσιασμό για την σημερινή εθνική μας γιορτή!

    Τα θαλασσινά μου φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. magda ♥
    Πρέπει να'μαστε συνέχεια υποψιασμένοι γιατί αυτοί έχουν σκοπό να τα καταστρέψουν όλα!!

    Χρόνια μας πολλά και καλό ΣΒΚ καλή μου
    με φιλιά θαλασσινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. kariatida62 ♥

    Η κινητοποίηση είχε προβληθεί από πολλά μπλόγκ!
    Ισως θα'πρεπε να'βγαινε παραμονές αυτή η ανάρτηση για να κινητοποιήσει ακόμα περισσότερο κόσμο.

    Και του χρόνου να'μαστε καλά
    καλό ΣΒΚ να'χουμε με φιλιά θαλασσινά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. homemade ♥

    Κράτα γερά και'συ γερά ν'αντισταθούμε σ'αυτά τα ρεμάλια μήπως και σώσουμε τίποτα!

    Και του χρόνου να είσαι καλά
    και καλό ΣΒΚ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΒΕΒΑΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΣΩΘΕΙ ΑΥΤΗ Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ.ΤΟ ΕΙΧΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΣΕΙΡΙΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΥΝΟΟΥ.ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΙΔΕΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΙΣΤΕΥΩ.
    ΚΑΛΟ Σ/ΚΟ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. η γραμμή είχε φτιαχτεί από την αρχή λάθος να περνάει μέσα από την αρχαία αγορά για να μην θιγούν οι παρακείμενες ιδιοκτησίες. Χωρίς να γίνει υπογειοποίηση (που και αυτή αδύνατη είναι διότι από κάτω έχει περισσότερα αρχαία) πως αλλιώς θα μπορούσε να περάσει η γραμμή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και να δεις ποσά ακόμα κατέστρεψαν με το μετρό....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ............
    Καλημέρα γλυκιά μου
    Πολλά φιλιάααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφού έκανες τον κόπο και το διάβασες πες μου και τη γνώμη σου με δικά σου λόγια...
Δε'ν'κακό!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top